Navigering

URKRAFTER – Göteborg Wind Orchestra möter Lena Willemark.

När folkmusikikonen Lena Willemark gästar Göteborg Wind Orchestra blir det en kärleksförklaring till olika sorters urkraftsmusik med kvinnor i fokus. Från Älvdalens gamla folkvisor till Björks oändliga vidder där allt kläs i ett nytt sound.

 

Den nydanande folkmusikikonen Lena Willemark sjunger gärna på älvdalsmål, spelar fiol och komponerar musik. Hon har gett kulningen en renässans, men kan likväl dyka upp i avantgarde-jazzens environger eller som uttolkare av pop och samtida konstmusik.

Temat under kvällen är Lenas förälskelse i olika sorters urkraftsmusik. Det blir en kärlekshistoria med kvinnor i fokus berättad genom Lenas egna låtar, traditionellt material från Älvdalen, Karin Rehnqvists sätt att ta det folkmusikaliska tonspråket på allvar i egensinniga kompositioner och inte minst Björk, vars ljuduniversum Lena översätter till omisskännlig Willemarkska.

 

Den legendariska artisten Lena Willemark har kommit att bli en centralgestalt inom den svenska folkmusiken och en banbrytande genreöverskridande sångerska. Från sin uppväxt i Älvdalen bär Lena med sig en unik musikskatt som hon tillägnat sig från sina läromästare. Färden och utforskandet av musiken fortsätter med oförminskad kraft, och med åren har Lena alltmer kommit att framstå som en av Nordens mest mångsidiga artister – mycket för sin unika förmåga att forma olikheter till en odelbar helhet.

 

Jonas Nydesjö, konsertens dirigent, har studerat komposition och arrangering vid musikhögskolan i Malmö, samt dirigering för Neil Tomson. Jonas områden sträcker sig över musikal, genreöverskridande konserter, dansföreställningar, skivinspelningar och barn- och ungdomsföreställningar. Han har bland annat dirigerat Tolvskillingsoperan på Folkoperan, Kärlek Skonar Ingen på GöteborgsOperan, dansföreställningar och musikaler på Malmö Opera samt konserter med de flesta orkestrar i Sverige.

 

Göteborg Wind Orchestra är en modern och nyskapande blåsorkester. GWO kännetecknas av sin musikaliska bredd, samspelthet och sina gränsöverskridande samarbeten. Orkestern tar regelbundet emot nationella och internationella dirigenter och solister ur olika genrer.

I orkesterns uppdrag ingår även att ge barn, unga och det ideella musiklivet inspiration, ny konstnärlig kunskap och locka till ökat deltagande.

GWO lyfter blåsmusiktraditionen som konstart och tar blåsmusiken in i framtiden.

 

Showstart: 19:00

Arrangör: Göteborg Wind Orchestra

 • 00

  dagar

 • 00

  timmar

 • 00

  minuter

 • 00

  sekunder

Datum

sep 29 2023

Tid

19:00 - 21:00

Biljettpris

Från 75.00

Biljettlänk

Biljetter

Plats

Stadsteatern
Falköpings Stadsteater
Kategori
Biljetter
Kommentarerna för detta inlägg är stängda.